Un impuls, o provocare, un succes - Studenţii Facultăţii de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă – vocea Universităţii „Ovidius” din Constanţa la Conferinţa ASME de la Brescia

     Aşa cum ne-au obişnuit în ultimul timp, studenţii noştri ne fac sa ne mândrim, atunci când este vorba de activitatea lor profesională.

     În perioada 2-4 mai 2013, la Brescia, în Italia, a avut loc Conferinţa ASME, la care au participat studenţi ai Facultăţii de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă, sub coordonarea D-nei    Prof.univ.dr.ing. Valentina Pomazan, cu următoarele lucrări:

- Alexandru Mugur Iordache (IS II): Building-up a wave pump body;

- Marian Puchianu (IS II): Balance beam design for optimal wave power transmission to the wave pump piston;

- George Alexandru Caprinciu (AR III): Automate parametric design of the differential gearing;

- Răzvan AndreiBădîrică (IEDM III): Manufacturing process analysis to support production enhancement – a case study;

- Octavian Matei (IEDM IV): Decision support methods applied for production assistance;

- Mohamad Taleb (IEDM IV): Man power conversion and usability – “The waste-free gym”.

Ceea ce contează este părerea participanţilor la conferinţă – studenţii care ne-au reprezentat acolo, la una dintre conferinţele de top din întreaga lume.

 

      „În clipa aducerii la cunoştinţă a conferinţei de către doamna profesoară Valentina Pomazan, adică la începutul lunii aprilie, recunosc că m-am lăsat condus de instinct şi am răspuns cu “da” la cererea de participare având în spate o experienţă similară cu un an înainte în cadrul sesiunii stiinţifice studenţesti şi curajul menţiunii speciale obţinute sau participarea la o prezentare de soft CAD-CAM din cadrul Politehnicii Bucureşti şi mai apoi participarea la cursuri CimatronE 10 la Universitatea Politehnica din Timişoara împreună cu 2 colegi de grupă în perioada 19.11-22.11.2012. Nu aveam însă idee cât de importantă şi benefică avea să fie atitudinea mea faţă de aceasta nouă provocare.” (Răzvan AndreiBădîrică – IEDM III)

 

„Am aflat de conferinţă de la doamna prof. Pomazan. Am avut cam o lună să lucrăm la proiecte şi prezentare. A fost o perioadă obositoare, totul se întâmpla repede şi contra cronometru. Am facut repetiţii, am lucrat la susţinerea proiectului (prezentarea Power Point). Dumneai ne-a susţinut şi ne-a consiliat pe toată această durată.”(George Alexandru Caprinciu – AR III)

 

     „Informându-mă despre ceea ce este ASME (American Society of Mechanical Engineers) înfiinţată în 1880 şi despre ce implică această conferinţă, (Early Career Forum, Old Guard Oral Presentation, Student Design Competition (roboţi), Rapid Design Challenge si Quiz About Engineering), am considerat că ar fi o experienţă foarte utilă în viitoarea mea carieră de inginer şi am hotărât să elaborez o lucrare pentru a participa la competiţia “Old guard oral presentation”.

     Tema lucrării a fost iniţial mai dificil de ales, deoarece timpul de elaborare era scurt, având la dispoziţie aproximativ o lună până la conferinţă şi mai puţin de 2 săptămâni până la confirmarea participării. De asemenea, lucrarea trebuia să conţina elemente inovative, creative, nu doar ceva de „uzură”.

      Am ales această temă dintr-o listă personală de idei “to do” şi am avut practic ocazia să fac 2 lucruri deodată:

1. Să fac o lucrare în vederea prezentării în faţa unui public internaţional, deci să-mi supun cunoştinţele de limba engleză şi ideea în sine unui test riguros.

2. Să detaliez o idee personală şi să văd dacă poate şi merită să fie pusă în aplicare.

     După alegerea temei, a urmat procesul efectiv de elaborare a lucrării, îndrumat de d-na profesoară, informându-mă din toate sursele posibile (bibliotecă, internet, de la ingineri electronişti şi alţi profesori ai universităţii – dl. Asist.dr.ing. Liviu Mateescu).”(Taleb Mohamad – IEDM IV)

 

     „Următoarele săptămâni s-au desfăşurat în strânsă legatură cu profesorul îndrumător, am stabilit temele pentru prezentare, respectiv un orar pentru desfăşurarea activităţilor ce viza strict munca pentru crearea proiectului, apoi, la recomandarea profesorului, am contactat persoane vizate care să ne ajute în mod direct cu proiectul. Personal, am fost dat pe mâna inginerului şef al companiei de producţie publicitară Graphtec Design pentru a-mi prezenta, în cadrul unei perioade de practică de două săptămâni, întregul proces tehnologic derulat de la stadiul de proiectare până la asamblare, desfacere a unui produs (Raft Focus) cu propuneri de îmbunătăţire a sistemului tehnologic  bazate în principal pe achiziţionarea de noi maşini unelte cnc şi repartizarea activităţilor astfel încât să se producă o descărcare economică a unor utilaje. La efectuarea studiului au stat la baza instrumente folosite în metoda valorii aplicate pe procese într-un mod cu totul inovativ prin care am identificat funcţiile procesului tehnologic, respectiv reperele reprezentante, iar în final o soluţie pentru firma vizată. Deasemenea, o legătură foarte strânsă am ţinut şi cu doi dintre membrii ASME pe tot parcursul perioadei înainte de plecarea noastră pentru înregistrarea ca membru ASME şi pentru alte informaţii utile privind prezentarea. Întregul proces a constituit o munca grea, fiind nevoit să împart timpul între facultate şi acest proiect însă pot spune ca a meritat efortul.” (Răzvan AndreiBădîrică – IEDM III)

 

     „Odata ajunşi în Brescia, primul lucru care m-a impresionat a fost grandoarea complexului de clădiri ce formau universitatea. Studenţii îşi desfăşoară activitatea într-un cadru de vis, într-un campus plin de verdeaţă, cu spaţii larg deschise, undeva la poalele Alpilor.

Prima zi a conferinţei a fost un test de acomodare rapidă. După ce am fost puşi la curent cu programa zilei, am asistat la diverse prelegeri pe varii teme legate de inginerie, despre situaţia studenţilor din Italia şi integrarea lor ulterioară în câmpul muncii, etc. Seara primei zile s-a încheiat la cantina univeristăţii, unde am discutat între şi despre noi cu organizatorii evenimentului.” (Octavian Matei – IEDM IV)

 

     „Experienţa a fost, dupa cum ne imaginam, foarte interesantă. Din prima zi am concluzionat că nu numai în România este problema punerii în practică a cunoştinţelor, cu modul de învăţământ teoretic, lipsit de practica propriu-zisă, şi că este un spaţiu între învăţământ şi angajatori, care este ignorat, împins de la unul la altul, în care proaspătul absolvent trebuie să se dezvolte (universităţile spun că experienţa trebuie acumulată după facultate prin muncă, aruncând practic responsabilitatea pe angajator, pe când acesta din urma doreşte oameni deja experimentaţi, cerând ca facultatea să-şi asume responsabilitatea şi să pregătească studenţii atât teoretic, cât şi practic). Finalul discuţiei a avut ca şi concluzie faptul că universităţile şi angajatorii potenţiali ar trebui să comunice mai eficient şi să dezvolte programe combinate care să avantajeze atât universităţile şi angajatorii, cât mai ales studenţii. Din experienţa personală pot să confirm că este o soluţie eficientă, proiectul STUDACTIV (POSDRU 60333) fiind practic un tip de astfel de program, care m-a ajutat foarte mult să mă dezvolt, să înţeleg ce se cere de la mine şi să capăt anumite cunoştinţe practice care să-mi uşureze integrarea în piaţa muncii.” (Taleb Mohamad – IEDM IV)

 

     „A doua zi, ziua de foc – prezentările. Eu am fost primul care a susţinut lucrarea. Puţine emoţii, puţină adrenalină şi 15 minute în care să îmi susţin prezentarea. Mai sari un slide, mai uiţi o idee, ţi se usucă gura, încerci să păstrezi contactul vizual şi să îţi transmiţi ideile. După ce treci cu brio de emoţiile prezentării, urmează să intri iar în tranşee, cu 5 minute de întrebări din partea celorlalţi participanţi şi a juriului. Şi aici realizezi diferenţa dintre noi şi ei. Ei sunt interesaţi de prezentarea în sine, ce te-a făcut pe tine ca student să abordezi tema respectivă şi de ce. Întrebari simple care vor să evidenţieze modul tău de gândire.

     Comparând lucrările noastre cu ale lor, am rămas cu impresia că noi am facut puţina muncă de cercetare, de inovare, am venit cu ceva nou – lucrarea lui George Caprinciu, sau cu o abordare nouă asupa unui concept deja existent – lucrarea lui Taleb Mohamad, pe cand lucrarea concurentei din Israel a fost o simplă prezentare despre ultrasunete. Ce sunt, ce fac, şi cam atât.” (Octavian Matei – IEDM IV)

 

     „În a doua zi, cea a compeţiilor, am concluzionat că studenţii români nu sunt cu nimic mai prejos decât cei din Europa, chiar depăşindu-i în multe aspecte. Am putut evalua nivelul limbii engleze a studenţilor europeni, mentalitatea acestora şi efectiv capacitatea lor de a elabora şi prezenta o lucrare. Bineînţeles, prezentând o lucrare într-o limbă străină în faţa unei comisii internaţionale şi a unui public specializat, nu este lucru uşor, dar ne-am ridicat cu toţii la nivelul aşteptărilor, ne-am maturizat şi am reuşit să şi impresionăm câştigând locurile 3 şi 4.” (Taleb Mohamad – IEDM IV)

 

     „Sfârşitul ultimei zile a fost dedicat unei sesiuni de activităţi interactive inginereşti pe grupe pentru a întări relaţiile dintre studenţii prezenţi. Activităţile au avut la bază confecţionarea unor mini utilaje destinate transportului unor bomboane M&M pe o distanţă de 50 cm între 2 mese, deci cu un spaţiu între ele. La indemână nu am avut decât paie, bezele, aţă dentara, spaghete, foi A4. În final am avut o discuţie liberă cu membrii ASME (care erau de varstă apropiata de noi, studenţi sau masteranzi) despre părerea generală a conferinţei şi impactul pe care l-a avut, plus lucrurile bune sau mai puţin bune care au avut loc pe întreaga durată de desfăşurare a conferinţei (această sesiune a avut loc într-un mediu destins pe iarba proaspăt tăiată din curtea mare a facultăţii).” (Răzvan AndreiBădîrică – IEDM III)

 

      „A fost o experienţă frumoasă, am învăţat multe şi toţi ne-am întors acasă mai câştigaţi. Conferinţa viitoare va avea loc anul următor, în luna iunie, în Copenhaga.” (George Alexandru Caprinciu – AR III)

 

      „Per total, a fost o experienţă foarte utilă, iar plecând de acolo m-am simţit mai bine informat şi mult mai sigur pe mine, pe calităţile şi cunoştinţele mele. Sper ca pe viitor mai mulţi stundenţi din cadrul facultăţii noastre să fie stimulaţi să participe la astfel de conferinţe, pentru că sunt nişte minţi geniale.” (Taleb Mohamad – IEDM IV)

 

     „Personal, sunt extrem de mulţumit de acestă şansă şi foarte fericit pentru că doamna profesoara ne-a adus la cunoştinţă o astfel de activitate extra şcolară. Am învăţat foarte multe lucruri într-un timp foarte scurt şi am desfăşurat o serie de activităţi foarte utile profesiei pentru care mă pregătesc. Mulţumesc în numele tuturor colegilor care au luat parte la acest proiect doamnei profesoarei Valentina Pomazan şi Universităţii „Ovidius” pentru că această minunată experienţă a fost posibilă!” (Răzvan AndreiBădîrică – IEDM III)

 

     Premiile obţinute la Conferinţa Internaţională ASME de la Brescia de studenţii Facultăţii de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă:

- George Alexandru Caprinciu – locul III;

- Mohamad Taleb – locul IV;

- George Alexandru Caprinciu – premiul Best technical content.

 

Felicitările noastre tuturor acestor studenţi!

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06
  • 07