STRATEGIA de Cercetare-DEZVOLTARE-INOVARE (CDI)
a Facultății de Inginerie Mecanică, Industrială și Maritimă
Activitatea de cercetare științifică constituie o componentă de bază a finanțării instituțiilor de învățământ superior, dar și un instrument capabil să sporească vizibilitatea şi prestigiul acestora.
Activitatea de cercetare in cadrul FIMIM cuprinde teme de cercetare fundamentala sau de specialitate in domenii prioritare din punct de vedere economic si industrial.
În concordanţă cu obiectivele asumate de Universitatea Ovidius Constanta, cu statut de „universitate de educaţie şi cercetare avansată”, Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă are in vedere modernizarea permanenta a strategiei proprii de cercetare, prin adaptarea la noile cerințe economico-industriale. Astfel, se au in vedere măsuri de agregare a eforturilor depuse de colectivele de cadre didactice din cele doua departamente ale facultății, in cooperare si cu alte cadre didactice din alte facultăți ale universitatii, conexe ca domeniu de activitate, astfel încât, prin utilizarea cât mai eficientă a resurselor materiale existente, să se permită abordarea si accesarea de proiecte de cercetare cu tematici complexe, multidisciplinare şi trans-disciplinare. Obiectivul principal este acela ca, prin finanțările obținute din proiectele de cercetare, sa se dezvolte baza materiala a facultății prin modernizarea laboratoarelor existente, dar si prin crearea de noi laboratoare de cercetare avansata de nivel european.
In sprijinul activității de cercetare s-a creat si funcționează in facultate Centrul de Management Industrial si Tehnologic (CMIT), prin intermediul căruia se derulează diverse proiecte.
Totodată, incepand cu anul 2023, functioneaza in cadrul facultatii Asociația profesionala AIDO – Asociația Inginerilor Dobrogeni Ovidius, sub egida careia facultatea organizeaza diverse evenimente. Astfel, prin intermediul AIDO, se spera ca facultatea sa-si creasca vizibilitatea prin actiuni care sa poată aduce plus valoare activitatii de cercetare, prin facilitarea unei game mult mai extinse de proiecte regionale/naționale de cercetare.
Trebuie mentionat de asemenea faptul ca FIMIM a încheiat numeroase acorduri de colaborare cu diferite organizații, asociații profesionale si instituții, materializate prin organizarea de activități educative și de cercetare dedicate tinerilor specialiști: ateliere, concursuri științifice studențești, concursuri de proiecte interdisciplinare pentru studenți.
Direcțiile și temele de cercetare abordate de colectivele de cadre didactice ale facultății sunt în concordanță cu planul strategic de dezvoltare al facultății, fiind adaptate nevoilor comunității economice locale. Aceste direcții și teme de cercetare se înscriu în aria științifică a programelor de studii universitare gestionate de facultate, asigurând un cadru pentru generarea de noi cunoștințe necesare unei pregătiri de înalt nivel profesional al studenților. Temele de cercetare au ca rezultat o serie de publicații si comunicări științifice (indexate WoS sau in alte baze de date internationale de prestigiu) indicate in listele proprii de lucrări ale cadrelor didactice, sau in raportările anuale necesare pentru obținerea finanțării institutionale din partea forurilor tutelare din domeniu. La nivelul Universitatii, premierea cercetarii sau acordarea de stimulente pentru activitatea de cercetare este in mod constant accesata cu succes de catre cadrele didactice ale facultatii.