Masă rotundă cu tema „Învăţământ, cercetare, producţie”,
organizată de Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă, prin Centrul Managerial de Informare Tehnologică (21.07.2013)
Calendarul evenimentelor menite să sporească prestigiul şi vizibilitatea Universităţii „Ovidius” din Constanţa cuprinde şi întâlnirea din data de 21 iunie 2013, în care Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă – prin Centrul Managerial de Informare Tehnologică – a abordat una dintre priorităţile conducerii manageriale ale Universităţii, și anume trecerea de la o educaţie cu un caracter profund formal la o educaţie formativă, orientată pe competenţe.
În cuvântul de deschidere, decanul FIMIM, prof.univ.dr.ing. Ionel Nicolae, a transmis cuvântul rectorului prof.univ.dr. Dănuț Tiberius Epure prin care menționează faptul că „intensificarea relațiilor de colaborare cu firmele locale este un punct important pentru promovarea universității și corelarea ofertei educaționale la cerințele reale din piața muncii”.
La rândul său, prodecanul pe cercetare al FIMIM, conf.univ.dr.ing. Erol Cârjali, a menționat că prin aceste întâlnirii se vor dezvolta relații reciproce de colaborare, în sensul susținerii intereselor comune și desfășurării unor activități, acțiuni, programe, proiecte cu caracter economic, educațional de cercetare și inovare.
După cum bine ştim, din ultimele studii, România se confruntă cu o criză puternică de ingineri, în condiţiile în care sistemul de educaţie nu formează decât 20-25 de ingineri noi pentru a înlocui alţi 100 care se retrag, iar mulţi dintre aceştia au plecat din ţară în ultimii ani. În acelaşi timp, în UE se formează 190 de ingineri la fiecare 100 de ingineri retraşi de pe piaţă.
Astfel, prin această masă rotundă organizată de Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă, s-au stabilit legături cu mai multe segmente din relația învăţământ, cercetare, producţie:agenți economici; instituții de învățământ – profesori; studenți, cu scopul de a realiza schimburi de experienţă, de a cuantifica corect şi coerent legătura între teorie şi practică, dar şi pentru a încheia acorduri privind organizarea stagiilor de practică pentru studenţi.
La întâlnire au participat reprezentanţi din învăţământ şi mediul socio-economic: S.C. Polaris S.A., Vard Tulcea S.A., Umex S.A., Euro Vial Lighting, Grup Servicii Petroliere, Ceronav, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, Liceul Tehnologic „Gh. Duca” Constanţa. Din partea FIMIM au participat profesori și studenți cu rezultate bune la învățământ.
În acest context, trebuie menţionat faptul că Universitatea „Ovidius” din Constanța reprezintă un veritabil pol de competitivitate, la nivel regional și național, având noi oferte complete de educaţie şi formare continuă, de tipul profesor – student - piaţa forţei de muncă / profesor – specialist al mediului de afaceri.