Programe de studii de licență, sistem dual


Specializarea Inginerie mecanică (IM) - sistem dual, IF

Domeniul de licenţă: INGINERIA MECANICA

Specializarea: Inginerie mecanică (IM) – sistem dual, IF

 

Misiunea și obiectivele PSUL IM-D

Misiunea programului de studii de licență Inginerie Mecanicăesteformarea și integrarea viitorilor absolvenți, specialiști în inginerie, în noua viziune de educatională, împreună cu operatorul economic, prin utilizarea tehnologiilor digitale, internet și industrii convenționale și neconvenționale, corespunzătoare regândirii modului în care se va realiza producția de înaltă calificare, prin pregătirea și dobândirea unor competențe profesionale din domeniul de vârf actual, aplicabile pe piața muncii la nivel național și internațional.

Misiunea enunţată se susţine, în principal, prin următoarele obiective specifice prezentate în continuare.

  • Formarea universitară, în ciclul întâi de licenţă, corespunzător cerinţelor economiei concurenţiale europene, de ingineri profesionişti ai domeniului Inginerie Mecanică, având nivelul de cunoaştere ştiinţifică, managerială şi complementară respectiv deprinderile practice adecvate nevoilor actuale şi de perspectivă pentru societăţile industriale, dar şi pentru accesul la continuarea studiilor prin masterat, în ciclul doi.
  • Extinderea procesului formativ al specialiştilor din domeniul Inginerie Mecanică, către  ciclul doi de studii universitare de licenţă, prin masterat, din perspectiva conferirii capabilităţii tehnico-economice şi manageriale necesare pentru abordarea proiectării, realizării şi utilizării optime a tehnologiilor digitale, moderne de fabricare.
  • Desfăşurarea unui program de cercetare ştiinţifică fundamentală şi aplicativă, specifică domeniului industrial şi celor conexe, compatibile cu cerinţele şi necesităţile actuale, folosind întregul potenţial creator al cadrelor didactice şi studenţilor.
  • Dezvoltarea de noi competenţe în domeniul Inginerie Mecanică sau în domenii conexe a absolvenţilor programului de studii universitare de licenţă Inginerie Mecanică, prin accesarea programelor de studii postuniversitare şi a ciclurilor II (masterat) și III (doctorat).

Perfecţionarea continuă a potenţialului didactico-ştiinţific uman (cadre cu formaţie universitară şi perfecţionare postuniversitară adecvată) şi material (spaţii de învăţământ cu dotări avansate, rezultate din surse interne şi externe), pentru a răspunde cerinţelor formulate în obiectivele de mai sus.

 

Structura PSUL IM-D

La proiectarea programului de studii Inginerie Mecanică s-au avut în vedere cerințele educaționale identificate pe piața muncii și actualizarea permanentă a conținuturilor tematice ale disciplinelor cuprinse în planul de învățământ.

Se prezintă, mai jos, reperele principale ale actualizării funcţionale a programului de studii de licenţă Inginerie Mecanică.

  1. Colaborarea cu instituţiile de învăţământ de profil, concretizată prin:
  2. participarea unor cadre didactice de specialitate în comisii de doctorat;
  3. participarea unor cadre didactice în programe comune de cercetare ştiinţifică;
  4. corelarea planurilor de învăţământ şi programelor analitice, ce răspund domeniului comun de pregătire Inginerie Mecanică.
  5. Colaborarea cu societăţile industriale şi instituţiile de profil din țară, potenţiale beneficiare şi coodonatoare ale absolvenţilor programului, concretizată prin:
  6. organizarea unor mese rotunde informative privind problematica actuală şi de perspectivă din domeniul industrial;
  7. implicarea reciprocă în rezolvarea unor probleme de cercetare ştiinţifică, proiectare şi producţie ce vizează atât sarcinile de învăţământ cât şi sarcinile economice sau administrative;
  8. reconsiderarea planurilor de învăţământ şi a fișelor disciplinelor de specialitate din perspectiva cerinţelor profesării practice a viitorilor ingineri;
  9. conferirea perspectivei de angajare a studenţilor din anii superiori în activităţi practice, de proiectare şi productive şi a absolvenţilor pe locuri de muncă stabile.
  10. Colaborarea în plan ştiinţific cu instituţii de învăţământ superior tehnic din ţară, respectiv din străinătate şi institute de cercetare, concretizată prin:
  11. valorificarea potenţialului ştiinţific creator al cadrelor didactice prin organizarea propriei sesiuni de comunicări ştiinţifice „Tehnonav Junior”;
  12. participări ale cadrelor didactice la evenimente ştiinţifice (sesiuni, simpozioane, colocvii etc.) organizate pe plan local, naţional şi internaţional;
  13. vizite reciproce de informare, documentare asupra sistemului de pregătire şi susţinerea logistică a acestuia.

 

Organizarea PSUL IM-D

Programul de studii Inginerie Mecanică – în sistem dual – este organizat în colaborare cu operatorii economici (OE): Societatea Națională Nuclearelectrica S.A., Avia Motors, DP World.

OE îndeplinesc condiţiile legale referitoare la capacitatea juridică de angajator și constituie potențiali angajatori ai studenților pe care îi formează, în urma finalizării studiilor.

În vederea organizării activităților aferente programului de studii universitare Inginerie Mecanică, între UOC și operatorii economici implicați există un contract de parteneriat, care include condițiile de colaborare, precum și drepturile și obligațiile părților, așa cum sunt definite în Metodologia de organizare şi funcţionare a învăţământului superior dual. Contractul de parteneriat se încheie pentru o perioadă care acoperă desfășurarea activităţilor de promovare a ofertei educaționale, admiterea la studii, întreaga perioadă de studii, precum şi perioada de finalizare a acestora.

 

Ocupațiile declarate în RNCIS pentru absolvenții PSUL IM-D

Programul de studii Inginerie Mecanică este proiectat cu respectarea Standardelor specifice elaborate de ARACIS, în concordanță cu CNC și RNCIS.

 

Calificarea universitară: Inginerie Mecanică, Cod calificare: L20701018050

Ocupaţii posibileconform COR ISCO 08 / ESCO:

214401

Inginer mecanic

214410

Inginer masini termice

214434

Expert inginer mecanic

214443

Specialist mentenanță mecanică echipamente industriale

214491

Inginer mecatronist

 

  1. Pentru link ul:

Plan învățământ

(2024-2025)

 

Planul de învățământ al PSUL IM-D

Curriculumul pentru programul de studii Inginerie Mecanică - dual conţine activităţi de învăţare, de predare, de învăţare prin muncă, aplicative, de cercetare, precum şi de evaluare în care sunt implicați și operatorii economici parteneri. Activitățile didactice desfășurate în cadrul FIMIM-UOC și la OE sunt corelate astfel încât să formeze o experiență de învățare unitară și completă, în care rezultatele învățării în mediul academic se adaugă la învățarea prin muncă și o completează, iar învățarea prin muncă, la rândul ei, se adaugă la rezultatele învățării obținute în mediul academic și le completează. De asemenea, la proiectarea și implementarea curriculum-ului, se are în vedere ca în cadrul învățării prin muncă la OE să se realizeze aplicarea practică a conceptelor teoretice asimilate în cadrul activităților de învățare-predare realizate la FIMIM-UOC. Această corelație este esențială pentru dobândirea efectivă a competențelor așteptate, pentru o bună inserție pe piața muncii. Activitățile de învățare-predare se realizează prin ore de curs, cele de învățare prin ore de seminar, iar cele de aplicații practice prin ore de laborator, proiect, practică, elaborarea  proiectului de diplomă. Dintre acestea, orele de laborator, proiect, practică și/sau elaborarea  lucrării de finalizarea studiilor intră în categoria învățării prin muncă.

 

 

Toate programele universitare de licenţă sunt acreditate de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS)