CALITATE ŞI CERTIFICARE ÎN CONSTRUCŢIILE SUDATE
Domeniul INGINERIE INDUSTRIALĂ - învăţământ cu frecvență (IF)
Programul Calitate și certificare în construcțiile sudate (CCCS) – 4 semestre
Programul de master Calitate și Certificare în Construcțiile Sudate (CCCS) se adresează specialiştilor din ramura de ştiinţă INGINERIE MECANICĂ, MECATRONICĂ, INGINERIE INDUSTRIALĂ ŞI MANAGEMENT, fiind integrat în educaţia universitară (ciclul II de licenţă) şi profesională din domeniul construcţiilor sudate.
Se pune accent pe calitatea construcţiilor, ţinând seama de norme tehnice de calitate care trebuie respectate, precum şi pe omologarea şi certificarea personalului implicat şi a procedurilor utilizate.
Misiunea programului de studii de master completează misiunea programului de studii de licență Ingineria Sudării, care constă în pregătirea specialiştilor în Inginerie Industrială, cu cunoştinţe în domeniile:
ingineria materialelor;
procesarea generală a materialelor;
inginerie mecanică;
inginerie computaţională;
ingineria sistemelor;
calcul numeric;
conducerea asistată de calculator a proceselor tehnologice;
calculul structurilor metalice;
exploatarea acţionărilor hidro-pneumatice;
economia producţiei şi eficienţă economică.
Absolvenţii masteratului “Calitate şi Certificare în Construcţiile Sudate”, prin programele analitice parcurse în perioada de şcolarizare, sunt pregătiţi în vederea elaborării tehnologiilor de sudare, aplicării standardelor de calitate şi certificare în domeniul construcţiilor sudate, efectuării de examinări neditructive pe structurile sudate necesare cu ocazia omologării de procese de sudare şi de produse executate în variantă sudată.
Cunoaşterea şi cercetarea proceselor de sudare, la nivelul posibilităţilor ştiinţifice şi tehnice, a condus la perfecţionarea şi diversificarea continuă a procedeelor de sudare. Tehnologiile de sudare sunt economice, eficiente, pot reduce în mod semnificativ greutatea proprie a structurilor şi construcţiilor metalice sau nemetalice, asigurând de asemenea o fiabilitate şi o rezistenţă corespunzătoare solicitărilor.
În ţara noastră se acordă o importanţă deosebită domeniului sudării, contribuindu-se la aplicarea şi dezvoltarea acestei tehnici de îmbinare pentru care sunt necesari specialişti cu studii superioare, care să fie capabili:
să aplice tehnologii moderne şi de vârf;
să conducă procese de fabricaţie;
să optimizeze procese tehnologice în vederea execuţiei de structuri metalice corespunzător cerinţelor de calitate la nivel European;
să elaboreze şi să organizeze diverse proceduri de control şi asigurare a calităţii produselor sudate